2010. április 11., vasárnap

Világcsoda

Szóval csoda. Nekem az a véleményem, hogy a végjáték nagyon gyenge és már igazán javíthatnának rajta valamit a készítők, de hát ízlések és phalanxok.
Szóval, először is azok az épületek, amik a csodába kellenek (pontosabban, amik elférnek):
-Raktárak
-Nagy raktár
-Magtár
-Nagy magtár
-Főépület
-Gyülekezőtér
-Piac (a végén lebontod)
A határföldek: foglalásnál mindent kikatázol, majd visszaépítesz egyes szintre. (Véletlen célzásra állított katapultok ellen jó passzív védekezés). Az egyetlen, amit ezek után építened kell kint, az a búzafarm. Mégpedig aképpen, hogy a populációdat mindig eltartsa. Ez azért kell, mert ha az embereidnek nincs elég búza, akkor nem hajlandóak mást építeni, csak búzafarmot és magtárat. Egyébként ígyis-úgyis mínuszban leszel, de erre mindig figyelj. Ha a következőkben leírt menetrendet követed, akkor a végén 579 lakosod lesz, tehát minimum ennyi búzára lesz szükséged óránként.
Tehát a menetrend:
-Bent semmit nem bontasz le, amíg építési hely nem kell. Tudod, véletlenszerű célzás.
-Főépületet 20-as szintre.
-Falat 20-as szintre. (Itt kell leszögeznem, hogy a germán csodaépítő a legjobb. Hiába ad kevés bónuszt a fal, de egyszerűen lerombolhatatlan, így egy esetleges beütés esetén kevesebb időt kell a visszaépítésére fordítani.)
-Piac, gyülekezőtér (Mindkettő azért, hogy láthasd a bejövő forgalmat. Támadni és kereskedni innen úgysem fogsz, az NPC meg le van tiltva a csodafalvakban.)
-Nagyraktár 1-es szintre.
-Nagymagtár 1-es szintre. (Mivel a WW-falvakban lévő raktárak és magtárak lvl 10 és 20 közöttiek, így előfordulhat, hogy előbb teljesen ki kell építsd őket a "nagy" épületekhez.)
-Kisraktárakat építeni folyamatosan, felváltva.
-Magtárat, nagy magtárat fejlesztheted. Ha nem vagytok 24/7-esek, kelleni fog, mert a rendesen védet csodákban milliós tételben eszik a búzát a védők.
-Kb. itt tartasz, mikor berakják a tekercseket. Most nekiállsz építeni a csodát és várod az első csodaütőket.
-Ami a végén a faluban lesz:
-10 db raktár, mindegyik 20. szinten,
-1 db 1-es raktár (ez megy az egykori piac helyére),
-1 db 19-es nagyraktár,
-1 db 20-as magtár,
-1 db 16-os nagymagtár,
-és még egy 20-as főépület.
Vannak még más variációk is, de ez egy elég gyorsan építhető és jól védhető csoda. Egyrészt mert nem szórakozol felesleges épületekkel, ergo kevesebb az építési idő és a küldendő táp.
Másrészt tele vagy olcsó és gyorsan építhető raktárakkal, könnyebben talpra tudsz állni, ha lerombolják őket. Ha nagyraktárakat tolsz, akkor 3-4 beütés és véged, mert lement a kapacitásod 800-ra. Ha kicsiket, akkor viszonylag kis kapacitásvesztéssel megúszod. (Elméletben) germán vagy, erős fallal.

Csoda elleni hadviselés, avagy szélmalomharc:
Sokan lenézzük a legósokat, de ismerjük el, a végjátékban nagy szolgálatot tudnak tenni a hónapokig építgetett seregeikkel. Persze így játszani is tudni kell, mivel több, jó fegyverzettel ellátott, különböző méretű sereg kell. Ezeket majd a csodaépítés előrehaladtával a legkisebbtől a legnagyobb felé haladva kell elsütni. A haditerv:
-Mivel a csodára és az ereklyére várják a támadások nagy részét, ott védenek ész nélkül. Ilyenkor nagyon tud fájni egy jól irányzott sereg. Először is kikatázol alóla (mármint az építő alól) minden falut. Eredmény: a csoda máris megtorpant, hiszen az építő kénytelen onnan telepedni, és egy új falut felhúzni hogy tekercset tárolhasson. Ha már elkezdett épülni egy csoda, nem hagyják csak úgy elveszni, ilyen korán még a fake falvakat sem.
-Most szükség lesz a klánra, ugyanis a feladat az, hogy a csodában teljesen le kell bontani a magtárat, nagy magtárat és a főépet. Megtapsollak, ha egyedül megcsinálod.:) Ugyebár nem kell részleteznem, hogy nagyon komoly éhenhalás következik még aktív szövetség esetén is.
-A már említett sorrendben (kicsi sereg->nagy sereg) már az elején lődd rommá az ellenfeled összes germán csodáját a fentiek alapján. A rómaiakat kicsit később is beütheted, de a germánnal már ekkor szenvedés a dolog.

Tippek és trükkök:
-A csodába érdemes főnököket küldeni támogatásba, ugyanis nem lesz mindig hely a rezidenciának, és az ott állomásozó főnökök is növelik a hűséget.
-A csodafaluban nincs NPC... mellette van. Tehát célszerű lepakolni a lehető legtöbb supportot és minél több maxos termelőre, bónuszépületre, raktárra és magtárra törekedni bennük (no meg a piac...). Így könnyebb lesz a tápolás, hisz itt tudsz NPC-kereskedni.
-Ne építs sok csodát, mer az mindig hátrány. Mondjuk 3 db-ot, a csalikkal együtt. Egy szövetségnek illik megvédeni ennyit, egy klánnak pedig illik nem gazdaságtalanul építkezni, hisz amúgy is hátrányban van a gigaszövikkel szemben.
-Kilőtték a csodát? Ha valóban rossz a helyzet, küldj haza minden egységet és írj a vezérnek, hogy irányítsa át a védőket egy másik csodába.

Nos, ennyi lenne, amit el tudok mondani. Daw, tudom, hogy időnként benézel, és azt is, hogy ti nyertetek már szervert, szóval ha van bármi hozzáfűznivalód, örömmel várom.

U.I.: A leírás alapgondolataiért köszönet a 2. Hu3 Assassin klánjának, és főként FC-nek, aki szavakba öntötte ezt a fórumukon.