2009. szeptember 25., péntek

Seregfelépítés

A Travianban mélységesen lenézik a sereggel nem rendelkező játékosokat.
Sereg nélkül nem tudsz érvényesülni.
Mint ahogy a valóságban, ha sértés ér, nem mindig tudsz érvényesülni higgadt beszélgetéssel, így ütni kell.
Itt is.
Aztán, ha csak a gazdaságra épülő fejlődést folytatsz majd, hamar azon veszed észre magad, hogy szomszédaid kőkeményen kihasználva téged, folyamatosan lerabolnak, és a te termésedből fejődnek.
Tehát sereg.
Először vegyük a támadókat.
Ezek a környék uralásához kellenek.
Mivel támadósereg nem vonható össze, így ezeket értelemszerűen egy helyen gyártod (korábbi bejegyzésben már leírtam a 2 variációt), ahol minden támadód fegyvere 20-as, és a hősöd is tud menni a seregeddel (plusz úgyis fog kelleni búzaoázis).
Lehet támadósereged is több, de összevonni nem fogod tudni őket.
Mivel a főfaluban 10 fölé mehetnek a termelők, így itt állomásoztathatod a legnagyobb sereget (fő ütő/csodaverő). Többi faludban is gyárthatsz támadókat, de ezek értelemszerűen kiesebb seregek lesznek, itt a minőség fog számítani (pl. germánnál ugyanannyi tápért a csabi 50%-al jobban támad, tehát pl. Buzogányos+Teu a főfaluban-buzger gyorsan gyártható és olcsó- a többiben pedig csak csabi és/vagy teuton.)
Tehát a fő ütőben mindenki 20-as fegyverekkel, germánoknál az olcsó buzgerek és a brutális teutonok, a többi népnél (ahol nincs ilyen olcsó troop) ott birodalmiak+impek, kardosok+villámok.
Természetesen a főfaluban a nincs nagykaszi/nagy istálló, tehát az egyéb seregképzőket mindenképp 20-ra kell tolni. Még így is döcögős mondjuk egy 40k-s sereg összedobása, ezért ezt csak akkor szabad esütni, ha mindenképp muszáj (gigavédelmek stratégiailag fontos ellenséges falvakban, pl. csodák vagy tekercsőrzők). A többi sereg, ami viszonylag gyorsan kész van a nagykaszi/nagyistálló miatt (csabik, teuk, legók, impek, kardosok, haedik), ott igazából nem kell olyan nagy fegyverszint, persze aki támadópontra megy, annak azért érdemes feltuningolni kicsit őket.
A főfaluhoz érdemes oázisokat (leginkább búzásokat) foglalni, 3 db-ot. Ezáltal egyrészt nagyobb sereget fogsz tudni eltartani a búzabónusz miatt, másrészt pedig lesz egy plusz menedéked.
Éjszakára beteheted mondjuk ide a katáidat, viszonylagos biztonságban vannak pár felderítővel.
(nagyon fontos, az újonnan alapított falvakba is azonnal tégy be 5-6 felderítőt, ahol pedig nagy sereg van, ott sok felderítő is legyen!, nehogy csak úgy kilessék a seregeid!).
Viszont ez nem mindig biztonságos, mert néha kifejezetten erre számítva az ellenfeleid oázisra mennek támadni, ilyenkor pedig azonnal passzív védekezést kell alkalmazni ott.
A kisebb támadók korlátlanul süthetők el, csak a lassan készülő fő ütőt kell kímélni.
Remélem, átlátható, hogy miért kell a táp/erő pontokat figyelembe venni a kisflaukban és a támadófaluban miért nem (ha túl nagy lesz a sereg, úgyis csak szétszórod a supp falvakba, húzol némi búzát és Hawaii.)
Most nézzük a védőket.
Ezekkel megvéded magad.
Ezek ugye korlátlanul mehetnek a védőfalvakban (amik ugye nem főfalvak, tehát mehetnek a nagy épületek is). Mindenhol csak 1 adott védő egységet érdemes kifejlesteni, és csak annak a páncélját 20-ra tolni. Ez így elég költséghatékony lesz.
Ha nagyon benne vagy a bizonyos büdös, barna, hullámzó valamiben, akkor a support falvak is nyomhatják az egyszerűbb védőket (pl. lándzsás, aminek alacsonyak a követelményei) létszámra. Úgysem a supportot fogod velük védeni, hanem fontos falvakat, ahová ömlik majd a búza.
Ezek leginkább az én támadó stílusomra igazak, de aki arra élvez, hogy gigavédelmet gyárt a főfalujában, az nyugodtan csinálhatja.

2 megjegyzés:

  1. Germánnál el kell gondolkozni azon, hogy a buzogányos egy szempontot leszámítva bőven jobb, mint a csatabárdos. Ez az egy hiányosság a búza...

    Ár/képzési idő/támadóérték/sebesség/teherbírás arányban messze veri a csatást a buzgó, csak a fránya búza... Ha azt meg tudja oldani a germán, akkor jobb a buzogányos. Akár csodaütőnek is. Egyre több buzogányos-teuton sereget lehet látni a végjátékokban is a csatás-teu helyett. Ez a párosítás (buzgó-teu) a travian leggyorsabban legnagyobb ütőerőt biztosító párosa (na meg persze mellé a katák/kosok). Csak a búza legyen megoldva. :)

    Daw.

    VálaszTörlés
  2. Ütőbe mehetnek természetesen a buzgerek.
    Ugyanakkor a teherbírás és a sebesség nem igazán szempont nekem, mert úgyis bűn lassú katákkal mennek, és egyetlenegy alakalomról tudok, hogy egység élve jött volna haza a csoda ütéséből.
    Egy seregnek tökéletesen jó, de ha többet tartasz, akkor fő ütőnek buzger, a többibe csb, mert nem bírod majd búzával a rengeteg buzgert, és ha már valami mellékfaluban eszi a búzát, az minél többet adjon azért a búzáért.:)

    VálaszTörlés