2009. szeptember 26., szombat

A támadás fortélya

Az előbbiekben leírtak miatt vannak olyan szituációk, amikor még a legelvetemültebb védő játékos is támadásra szorul.
Ezért szoktam javasolni minden accnak a minimum 1 támadó haderőt, akármilyen taktikával is játszik.
Lehet akár 6 búzásban is, csak legyen.
Mindig kell, a klán sem mindig szervez bevédést, vannak szervezett offenzívák (pl. 2. Hu3-on a Sea klán Thewxar elleni támadásai-bejött a területünkre ellenséges klán tagjaként).
Többféle támadási fajtát fejlesztettek ki az elmúlt évek folyamán a Travianosok, az eleinte hasonló hadmozdulatok ma már homlokegyenest térnek el.
1. Ütés
Nagy támadóerejű, gyalogság+lovasság, később gyalogság+lovasság+faltörő+kata sereggel végezzük.
Célja a faluban minél nagyobb pusztítás (ideális esetben a teljes védelem kivégzése, a sereg etetését szolgáltató épületek-búzafarm, malom, pékség, magtárak, én általában szétcsapom a gyülekezőteret és a piacot is).*
2. Fake
Elengedhetetlen egy komolyabb ütésnél. 1-1 katonával támadunk úgy, hogy azok az ellenfél többi falujára olyan időközönként csapódjanak, hogy a védelemnek ne legyen átérni egyik faluból a másikba. Elterelésnek használjuk, remek egy-egy ütés vagy foglalás álcázására.
3. Foglalás
Fake megy a foglalandó játékos minden falujára, 5-6 hullám mindegyikre.
A főfalura az alábbi hullámok mennek:
-A fősereg legyakja a védelmet (az egészet!), és ledönti a falat.
-A következő hullámban a katák elpusztítják a rezidenciát. (mondjuk 500 gyalog+100 kata)
-3-400 katonás kísérettel 1-esével mennek a szenátorok, elvileg 5 hullám mindenképp elég lesz.
Nagyon fontos, hogy stratégiailag jó helyen lévő és fontos falvakat foglaljunk (a foglaló szenátor a foglalás pillantában meghal, ez 150k nyersi veszteség...). Lehetőleg ne szétlőtt falvakra menj, azt egyszerűbb teljesen lekatázni és simán, telepesekkel sátrat verni a helyén. Minél épebben kell megőrizni a foglalandó falvakat, mivel így éri meg. A fal és a rezidenca lerombolása nélkül viszont nem lehet foglalni.
4. Farmolás
A beütött játékoshoz gyors, nagy teherbírású egységekkel gyakran járva elszedjük minden nyersanyagát.
5. Többhullámos rombolás/foglalás
1 mp-en belül 7-8 támadás (tehát egy komplett foglaló haderő vagy 16 célpontot elpusztító offenzíva) érkezik ugyanabba a faluba.
A menete:
Először is Internet Explorer, Mozilla Firefox, vagy Opera böngészőt kell használnod.
Más böngészőkben nem működik.
Belépsz az accodba, kikeresed a célpontot, majd a faluján az "Egységek küldése" pontot annyiszor jobb katt-Megnyitás új lapon megnyitod, ahány hullámot szeretnél.
Mindenhol beállítod az egységeket, majd 1x (csak 1x!) OK. Célpontok beállítása mindehol.
Ugye elöl megy a fősereg, hátul kevesebb katona és több kata.
Leellenőrzöd, majd minden OK gomra jobb kattot nyomsz.
Első lap, bal kéz a Ctrl+Tab-on, jobb az Enteren.
Enter, majd Ctrl+Tab, a támadása elindult, és máris a következő lapon vagy. Villámgyorsan elindítasz mindent, majd zárod a lapokat és megint ellenőrzöl.
Ha valamit elrontottál, rögtön hívj vissza minden hullámot és kezdd újra.
6. Hazakísérés
Ha támadnak, de biztosan tudod, hogy a támadódnál nincs érdemi védelem, akkor hazakísérheted.
**Itt** találsz egy hazakísérés-kalkulátort, egy kis angoltudással egyértelműen könnyne használható, nem is fűznék hozzá semmit.
Pl. A gall theutatok vagy a római impek gyilkos csapást mérhetnek a germán buzgókra hazakísérésben, 20 lovas megöl 300 buzgert.

6 megjegyzés:

  1. A főépület, magtár, raktár szintén bontani való épület. : )

    Kivétel ha farmot akarsz csinálni valakiből, akkor raktár maradhat, elég kilőni a búzákat, magtárat, főépületet, rezit (!!! - ne bukjunk már farmnál is 1-1 katonákat), piacot.

    Foglalásról: fal leszedése nem elengedhetetlen, tudsz foglalni fal mellett is, foglalás után eltűnik a fal.

    Böngészők: A Google Chrome is ismert, elterjedt, és lapfüles támadáshoz nagyon is jó böngésző. Még jobb is, mint a másik három. Egy próbát megér. ;)

    Daw.

    VálaszTörlés
  2. Rezidencia sokadrendű cél szokott nálam lenni, inkább bukjak el a katázás során némi katonát, de ennek árán előbb lehetetlenítem el a védést.
    Persze, ha már minden fontosabbat leszedtünk, akkor ez sem árthat.

    VálaszTörlés
  3. Meg még valami a foglalásról: addig rendben van, ha farmtól foglalsz, de ha háborús ellenféltől, és betolnak elég egy védést, akkor jól jönnek a kosok, ne maradj már büdös-barnában.:)

    VálaszTörlés
  4. "A fal és a rezidenca lerombolása nélkül viszont nem lehet foglalni." --> Én csak erre írtam, hogy a falat nem muszáj leszedni, de persze érdemes, azért van a kos (ha van... kell hogy legyen!) hogy használjuk. :)

    Daw.

    VálaszTörlés
  5. Megjegyzés az ütéshez: ha nem viszel törőket magaddal az első körben, akkor többet buksz, mert sértetlen a fal (rómainál ez +80% védelem). Érdemesebb őket elvinni az első körre sztem.

    VálaszTörlés
  6. Odaírtam...
    Viszont római falvakat a legjobb foglalni, mert általában a velük kezdő játékosok a Segítségben olvasottak szerint szépen kilegózzák őket.
    Germán fallal pedig kiszenvedsz, míg ledöntöd, és a +50% védelem sem kutya.

    VálaszTörlés